VARFÖR BEAUCERON? | BEAUCERON TILL BRUKS | HÄLSA | RASSTANDARD


Här kommer en liten presentation om rasen Beauceron utifrån våra erfarenheter.

Notera att detta är våra personliga åsikter!

.........................................................................................


Det finns många skäl till att välja just en Beauceron, som ras. Det kan gälla utseende, mentalitet, egenskaper, och kanske till och med storlek och färg. Vi kan här endast förklara lite om varför vi valde just denna ras, vilket är en högst personlig tolkning, och gäller de typer av Beauceroner vi varit i kontakt med, tränat och ägt, under våra år. Det bör observeras att det vi skriver kanske inte stämmer in på alla Beauceroner som födds upp världen över...alla uppfödare har olika mål!

Beauceronen är en mycket allsidig hund, med en väldigt speciell personlighet. Det är en sann "enmanshund" och ger dig 100 % av sig själv, om du behandlar den med respekt och vänlighet. En Beauceron har en viss typ av stolthet, självkänsla och dominans, vilket gör att den inte låter sig behandlas hur som helst. (Det är absolut ingen hund man "kastar på rygg" eller "hotar" för att visa sitt ledarskap!!) Trots sin stora "integritet" är det en förarvek, signalkänslig och samarbetsvillig hund.

Väldigt ofta känner vi att denna ras kan vara svårläst i sina kroppssignaler för vissa människor. Vad detta beror på är svårt att säga. Vår egen erfarenhet säger oss, personligen, att man inte ska göra sig en bedömning av en Beauceron förrän man träffat den ett par gånger, och sett helheten. Där finns mer under ytan än vad man kanske tror...både på gott och ont.

Vår tolkning av Beauceronen är att den är som "en bit lera", som du kan forma till väldigt mycket, om grunden är stabil. Uttrycket "Sådan förare sådan hund" passar ganska bra in på denna ras.

Det är en ganska stor och burdus hund, som kräver sitt utrymme, men trots detta är det en härlig familjehund som mer än gärna vill krypa upp i knäet på sin förare. En Beauceron är en vall & vakthund som mer än gärna vill vara med sin familj 24 timmar om dygnet och hemma helst ligger i omedelbar närhet till sin "flock". Det är en hund som älskar att arbeta och röra på sig men som inte "slår över" om den inte får träna varje dag. Så länge en Beauceron får vara en del av familjen och blir motionerad tillräckligt, fysiskt och mentalt, så mår den bra.

.........................................................................................


Om man letar efter en Beauceron till bruks och/eller tjänst så bör man se till att föräldrarna till den kommande valpen fungerar till det man tänker utöva, för att ha störst chans att bli nöjd med sin valp. (Att t.ex. köpa en valp efter bruksmeriterade föräldrar, för att enbart ha som en sällskapshund, kan bli ett problem, och att tro att en sällskapshund ska fungera som hundra procentig sporthund kan bli en stor besvikelse..). Arbetsmeriter/titlar nedärvs inte, men säger en del om en hunds styrka, respektive svaghet, både mentalt och arbetsmässigt. Med en bra förare kan en hund nå långt, men samma förare kommer alltid mycket längre med en riktigt bra hund. Som vi ser på det hela, handlar allting om gener, naturliga förutsättningar och "teamwork". Att arbeta med en Beauceron är en utmaning! Denna hund är ofta ett steg före sin förare och är enormt duktig på att "spela ut sitt register". En Beauceron behöver ständigt nya utmaningar och övningar för att inte bli uttråkad, eftersom den är lättlärd, men också för att den inte gillar slentrian träning. Givetvis beror detta på mer eller mindre arbetslust också. Att ständigt traggla runt i "samma fotspår" gör inte denna hundras glad, och en Beauceron lever för att vara glad och ha kul. En sann livsnjutare!

Som ras har Beauceron en naturlig reservation och skärpa i sig, och kan brista lite i jakt- och/eller social- kamplust (beroende på avelsmål), vilket kan ställa till det för sin ägare vid de olika typer av bruksgrenar som innehållande skyddsarbete. Är man intresserad av skyddsarbete för sport eller tjänst, med en Beauceron, måste man välja både föräldradjur, uppfödare och valp noga, men också förse sig med en duktig figurant (gäller alla raser) som kan hjälpa till att utbilda hunden rätt. Skydd/IPO är inte ett enmansjobb!

I allmänhet gillar Beauceronen att använda sin näsa och har en naturlig "hög" näsa, dvs. vindar oftast in sitt "byte", oavsett om det gäller spår, uppletande eller sök. Lägger man lite tid på att lära in grunden rätt, kan man få en förträfflig spårhund. Rasen är snabb, oöm och ganska självständig i sitt arbete. Det man ska lägga tid på är samarbetsvilja och följsamhet. En Beauceron "kan själv" och "vet bäst".


.........................................................................................


Är Beauceronen en frisk ras rent generellt?

Svaret på detta får var och en avgöra själv, genom att söka information och bilda sig en egen uppfattning av vad de hör, ser och läser. Vi anser, personligen, att denna ras varken är mer eller mindre fri från olika genetiska sjukdomar, än vad andra raser är. Som uppfödare har vi en skyldighet att informera valpköpare om de nackdelar som finns inom rasen.

Som många storvuxna raser, kan Beauceron drabbas av magomvridning. Mag-tarmstörningar är ganska vanligt. Problem med höft- och armbågsleder, knä och rygg, finns också inom vår ras. Njur- lever och hjärtsjukdomar, så väl som allergier, är några andra exempel.
Tyvärr tystas mycket ned då många är rädda för att rasen, eller vissa linjer/uppfödare, ska få dåligt rykte. Vi anser inte att "stoppa huvudet i sanden" löser några problem.

Brist på delad information, statistik och ärlighet uppfödare emellan, världen över, underlättar inte heller situationen. För att hålla en ras frisk krävs samarbete!

Vi har själva fört statistik på linjer, kullar och hundar genom åren, från ägare och uppfödare som delgivit oss sina egna erfarenheter, bra som dåliga, med sina Beauceroner. Vi hoppas detta kan hjälpa oss i framtiden, när vi väljer avelsdjur och linjer. Vi har också valt att lägga ut all info gällande våra kullar, om varje individ, då vi tror på öppenhet och ärlighet. Informationen kommer från våra valpköpare.